Sport: Bűnös és mégis ártatlan – síbajnokként tör a teniszvilág csúcsára Jannik Sinner

13 éves korában aztán valami megváltozott. Saját elmondása szerint a téli sportok nagy szerelmese, de a síelést túl veszélyesnek tartja, ezért a sportágváltáson kezdett gondolkozni. Lássuk be, igaza van, egyetlen apró hiba súlyos sérülésekhez vezethet. Döntésében az is szerepet játszott, hogy olyan sportot akart űzni, ahol közvetlenül egy ellenfél ellen tud versenyezni. Fontos volt továbbá, hogy egyéni sportágban indulhasson, mert így minden döntés az ő kezében van. Így szorult háttérbe a foci és a síelés, és lett a tenisz a befutó. „14 éves koromban elköltöztem otthonról, szóval elég gyorsan fel kellett nőnöm. Már ekkora magamra főztem és mostam” – mesélte a BBC-nek. Sinner végül annak a Riccardo Piattinak a teniszakadémiáját választotta, aki korábban Novak Djokoviccsal is dolgozott együtt.

Kivételes eleganciával viselte azt is, hogy tökéletesnek látták, és ugyanígy kezeli saját búcsúját is. Roger Federer pályája az állhatatosság és kitartás jelképe volt, a játéka látványa pedig egyenesen katarzist jelentett sokaknak. Péntek estére utoljára írták be a nevét hivatalos versenyprogramba, de Federer és a tenisz kapcsolata az örökkévalóságnak szól.
Édesapja, Johann azonban imádta a teniszt, háromévesen adott először ütőt fia kezébe. Jannik élvezte a játékot, heti egyszer-kétszer gyakorolt, de távolról sem szentelt annyi időt rá, mint a síelésre. Olyannyira nem, hogy sokszor inkább kiment a játszótérre focizni a barátaival, sőt volt, hogy egy évig elő sem vette ütőjét a táskájából.
Jannik Sinner a 2021-es Davis kupán

Jannik Sinner. Neve angolul „bűnöst” jelent, mégis oly ártatlan, gyermeki, tiszta, egyszerű és nagyszerű. Nem káromkodik, nem veri szét az ütőjét, ha éppen vesztésre áll, tisztelettudó a szüleivel, a teniszvilágon belül hatalmas szeretetnek és megbecsülésnek örvend, és olasz lévén az sem meglepő, hogy jól főz. Nem ő lesz a teniszvilág következő Novak Djokovica vagy Nick Kyrgiosa, és nem azért, mert a tehetsége ne lenne meg hozzá. Sőt. Néhány nappal ezelőtt a „saját terepén” győzte le a szerb legendát, akinek gyakorlatilag egy másodpercig nem volt esélye a döntőbe jutásra. Jannik Sinnerből nem lesz a tenisz következő rosszfiúja, de a legnagyobb bajnoka még lehet, ez pedig igencsak meglepő, ha megnézzük, milyen életutat járt be eddig.
Az ember észre sem veszi, milyen gyorsan telik az idő. Itt ülni ezzel a trófeával… még fel kell fognom, hogy ez megtörtént
Ütőt ragadott és azóta sem hajlandó elengedni
Sinner egy Olaszország északkeleti csücskében fekvő kisvárosból, Innichenből (olaszul San Candido) származik, egy olyan régióból, amely Ausztria és a valamivel távolabbi Németország mellett található és kulturálisan igencsak sokszínű. „Ez Olaszország egy másik része” – mondta egy interjúban Simone Vagnozzi, Sinner edzője, aki szerint az itteni olaszok nagyon komoly emberek, nem beszélnek túl sokat. Sinner is ilyen, ha munkáról van szó. Nem ismer tréfát, német precizitással végzi a dolgát, a teniszpályán kívül viszont előjön belőle az olasz: mosolygós és vicces.

Nem a győzelmei tették naggyá Federert, Federer tette naggyá a teniszt

Februárban megnyerte élete első ATP Challenger-versenyét Bergramóban, mindössze 17 évesen és 6 hónaposan, ezzel ő lett a legfiatalabb olasz, aki Challengert tudott nyerni. Első főtáblás győzelmét ATP-tornán a Hungarian Openen aratta Valkusz Milán ellen, majd a szezon második felében megszerezte első győzelmét top 50-es teniszező ellen, a European Openen Gael Monfilst verte meg. Az évet az 551. helyen kezdte, végül a 78. helyig kapaszkodott fel a világranglistán, amivel Rafael Nadal 2003-as berobbanása óta a legfiatalabb játékos volt a legjobb 80-ban.

Lépésről lépésre haladt a világelit felé
Agresszív alapvonaljátékáról és gyilkos erejű fonákjáról vált ismertté, de higgadt és finom megoldásai miatt gyakran hasonlították a sportág legendájához, Roger Federerhez. 188 centiméteres magasságához képest könnyedén mozog a pályán, így lábmunkáját Novak Djokovicéval emlegetik egy lapon. Fiatalon honfitársa, Andreas Seppi – aki szintén Dél-Tirolból származik – volt a példaképe, de a svájci és a szerb klasszist is bálványozta. Junior szinten nem mutatott kiemelkedő teljesítményt, majd 2019-ben valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe.
Apja szakácsként, anyja pedig pincérként dolgozott egy helyi síkunyhóban, így stabil, de szerény körülmények között nőtt fel. Az olasz Alpokban lévő kisváros az ország egyik leghíresebb síparadicsoma, így szinte magától értetődő volt, hogy a kis Jannik már nagyon fiatalon sílécre pattant és versenyezni kezdett. Nem is akárhogyan tette mindezt! Olaszország egyik legnagyobb sítehetségének tartották. Nyolcéves korában óriás-műlesiklásban országos bajnoki címet szerzett, a juniorok között pedig csak egy ember bizonyult nála jobbnak.
© AFP / NurPhoto / Claudio Benedetto

A jelennél is fényesebb jövő vár ráSzófiában szerezte meg első ATP-tornagyőzelmét, majd 2021-ben további öt döntőt játszott, melyek közül csak a Miamiban rendezett 1000-es torna fináléját bukta el. 2021-et már a világ legjobb tíz játékosa között zárta. 2022-ben három Grand Slamen is negyeddöntőig jutott – sorrendben az Australian Openen, Wimbledonban és US Openen –, a kakukktojás a párizsi nyílt teniszbajnokság volt, ahol a negyedik fordulóban búcsúzott.

2020-ban megvolt az első győztes meccse Grand Slamen, az Australian Openen verte a hazai pályán szereplő Max Purcellt, a második körben viszont Fucsovics Márton ellen búcsúzott. A Rotterdam Openen először vert top 10-ben lévő játékost, a világranglista 10. helyén álló David Goffin ellen győzött. A koronavírus-járvány miatt a teniszvilág is kényszerpihenőre vonult, de jól sikerült a visszatérés Jannik Sinner számára. Az őszre csúsztatott Roland Garroson ismét legyőzte Goffint, majd Alexander Zverevet is kétvállra fektette, végül a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, a későbbi győztes Rafael Nadallal már nem bírt.
– nyilatkozta a döntő után Jannik Sinner, aki szűk egy évtizede még a síelés és a labdarúgás felé kacsingatott, mostanra viszont ő Olaszország legjobb teniszezője.
Jannik Sinner magasba emeli a trófeát az Australian Open megnyerése után

Olasz síbajnokként még a labdarúgás is közelebb állt hozzá, mint a tenisz

© Anthony WALLACE / AFP

Így jutunk el 2024 januárjáig, amikor is Jannik Sinner életében először megnyerte az Australian Opent. Az elődöntőig sima út vezetett az olasz számára, hiszen még szettet sem veszített. Djokovic ellen is csak egyet, rövidítésben, ennek ellenére magabiztos játékkal jutott be a vasárnapi döntőbe, ahol talán az esélyesség terhe nyomta a vállát, nem kezdett jól Danyil Medvegyev ellen. Az orosz gyorsan kétszettes előnybe került, de Sinner megrázta magát és meggyőző játékkal behúzta az idei év első Grand Slamjét. Sikerével Adriano Panatta 1976-os Roland Gaross győzelme után ő lett a második olasz férfi játékos, aki Grand Slam-tornát nyert egyéniben.Korábbi remek teljesítményét 2023-ra még magasabb szintre tudta emelni, addigi hét ATP-döntőjének számát egy év alatt megduplázta, ráadásul négy tornán is ő bizonyult a legjobbnak – köztük egy 1000-es tornagyőzelemmel Kanadából. Év végén pedig csodát tett az olasz válogatottal, 1976 után ismét megnyerték a Davis Kupát. A döntőig Szerbián át vezetett az út, Sinner pedig egyéniben és párosban is megverte Djokovicot, így Rafael Nadal és Andy Murray mellett ő lett a harmadik játékos, aki 12 napon belül kétszer is legyőzte a szerb világklasszist.

Írta a HVG

A Sport: Bűnös és mégis ártatlan – síbajnokként tör a teniszvilág csúcsára Jannik Sinner bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.