Sport: Kenderesi Tamás doppingügye még nincs lezárva, de eddig már több tízmillió forintjába került a sportolónak

Tizenhárom hónap telt el azóta, hogy a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) doppingvétség gyanúja miatt magyarázatadásra szólította fel Kenderesi Tamás úszót, mert a tőle levett minták eredményét rögzítő biológiai útlevelében megalapozott gyanúra okot adó eltéréseket fedeztek fel – tudta meg az SzPress Hírszolgálat.

Kenderesi Tamás áprilisban ismerte el, hogy doppingvétséggel gyanúsítják. Ugyanakkor a 2016-os riói olimpián bronzérmes úszó mindvégig tagadta, hogy valaha is tiltott eszközökkel próbálta volna javítani a teljesítményét, majd elsődleges orvosi magyarázatot is benyújtott, de azt a WADA szakértői nem fogadták el.
Az olimpiai bronzérmes úszóval szemben tavaly ősszel merült fel a doppingvétség gyanúja.
A napokban felállt a háromtagú bírói testület, amelyben a nemzeti doppingbizottság nevében eljáró HUNADO delegáltja a német Ulrich Haas, a zürichi egyetem professzora, a CAS-t a döntőbíróság elnökének megbízásából az az angol James Drake KC képviseli, míg a felperest Dávid Gyula, akinek évtizedes ügyvédi tapasztalata van, hosszú ideig vízilabdázott, magyar bajnok és a válogatott tagja is volt.
A sportoló jelenleg vesztésre áll, mert idehaza a független elsőfokú doppingbizottság elmarasztaló ítéletet hozott vele szemben. Kenderesi és a képviselői ezt nem fogadták el, ezért fellebbezéssel fordultak a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). Az SzPress Hírszolgálat szerint a Magyar Úszó Szövetség kölcsön formájában járult hozzá a tetemes perköltségekhez. Úgy tudják, ennek összege a százezer svájci frankot is meghaladja, ami mai árfolyamon negyvenmillió forintnak felel meg. Mint írják, a költségek felét a HUNADO állta, de a milliók előteremtése nemcsak a fellebbező Kenderesi Tamásnak okozhatott komoly gondot, hanem a perbe fogott szervezetnek is.

Írta a HVG