Sport: „Csalás, botrány” – nagy felháborodást keltett, hogy Lionel Messi lett az év játékosa a FIFA-nál

Lionel Messi, az Inter Miami és az argentin labdarúgó-válogatott támadója nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA). A világbajnok argentin a Manchester City csatárát, Erling Haalandot és a Paris Saint-Germain támadóját, Kylian Mbappét előzte meg. Messi és Haaland ugyanannyi pontot gyűjtött, így a csapatkapitányok voksai döntöttek, ami a 36 éves zseninek kedvezett. Történt mindez annak ellenére, hogy Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Szoboszlai Dominik csapatkapitány is Haalandot tette az első helyre.

Az Év férfi csapata:
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – John Stones (angol, Manchester City), Kyle Walker (angol, Manchester City), Ruben Días (portugál, Manchester City) – Bernardo Silva (portugál, Manchester City), Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City) – Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain), Vinícius Junior (brazil, Real Madrid)A nemzetközi sajtóban nagy felháborodást váltott ki a végeredmény, több lap is meglepetésről és szürreális eredményről ír. A brit The Sun és Daily Mirror szerint „sokakat sokkolt Londonban, hogy Messi nyert, hiába tudhatott maga mögött nagyszerű évet Haaland és Mbappé is”. A spanyol Marca „szürreálisnak” titulálta az eredményhirdetést, megjegyezve, hogy sem Haaland, sem Messi, sem Mbappé nem volt jelen a díjátadón. Az As szerint „Messi nyerte minden idők legvitatottabb díját”. Még az argentin La Nación is visszafogottan fogalmazott: „Lionel Messi már elkezdett háttérbe húzódni, de a futballvilág még mindig őt választja”. Az Olé szerint „kétségtelen, hogy váratlan volt Messi győzelme”. A norvét Verdens Gang „botrányosnak” nevezte Messi győzelmét, a Dagbladet pedig csalást emleget.
A szavazáson a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai, csapatkapitányai, valamint újságírók szavazhattak. Rossinál és Szoboszlainál a Haaland, Messi, Mbappé, Szöllősi Györgynél, a Nemzeti Sport főszerkesztőjénél pedig a Haaland, Kevin De Bruyne, Hvicsa Kvaratskhelia sorrend volt a nyerő.az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain/Inter Miami)
az év legjobb női játékosa: Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona)
az év férfi kapusa: Ederson (brazil, Manchester City)
az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)
az év edzője férfi csapatnál: Josep Guardiola (spanyol, Manchester City)
az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, az angol női válogatott szövetségi kapitánya)
FIFA különdíj: Marta (brazil)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Guilherme Madruga (brazil, Botafogo)
FIFA Fair Play-díj: brazil férfi válogatott
az év szurkolója: Hugo Iniguez, a Colón drukkereA FIFA-gála díjazottjai:
A nemzetközi sajtó szerint Erling Haaland érdemelte volna meg az év játékosa címet.
Az Év női csapata:
Mary Earps (angol, Manchester United) – Olga Carmona (spanyol, Real Madrid), Lucy Bronze (angol, FC Barcelona), Alex Greenwood (angol, Manchester City) – Keira Walsh (angol, Barcelona), Alessia Russo (angol, Manchester United/Arsenal), Lauren James (angol, Chelsea), Ella Toone (angol, Manchester United) – Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona), Alex Morgan (amerikai, San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea)Messi – aki maga is Haalandot tette az első helyre – negyedszer nyerte el a FIFA év játékosa címet, ugyanennyi alkalommal bizonyult a legjobbnak akkor is, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat.

Írta a HVG

A Sport: „Csalás, botrány” – nagy felháborodást keltett, hogy Lionel Messi lett az év játékosa a FIFA-nál bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.