Sport: Az utóbbi évek egyik legnagyobb bundabotrányába keveredhetett a Barcelona legendája

A Victoria United a rossz szezonkezdet ellenére végül feljutott az élvonalba, miután az utolsó 17 mérkőzéséből 11-et megnyert. Az eset után Njalla Quan Junior és Eto’o kapcsolata megromlott, olyannyira, hogy a kameruni szövetség elnöke állítólag fizetett azért, hogy a korábbi alelnökhöz eljuttassanak egy fenyegető üzenetet. Bármi is legyen a vége, Eto’o és a kameruni labdarúgás életében szégyenfolt lesz ez a történet, már csak azért is, mert „házon belülről” vádolták meg a világsztárt.
Njalla Quan Junior többek között azt állítja, hogy Eto’o egy kulcsfontosságú mérkőzést bundázott meg – amelyben történetesen a CAF korábbi alelnökének csapata is érintett volt. Panaszában a Njalla Quan Sports Academy–Kumba City FC meccset az „emberiség történetének legbotrányosabb mérkőzésének” nevezte, ugyanis a félidőben a játékvezetők állítólag közvetlen telefonos utasításokat kaptak az excsatártól annak egy barátjának, Valentine Nkwainnak a közvetítésével. Arról, hogy Nkwain a negyedik játékvezető mellett ült, videófelvétel is készült, a férfi azonban tagadta, hogy bárkivel is beszélt telefonon, vagy bement volna a bírók öltözőjébe.

Az eset sajnálatos módon nem egyedi, az utóbbi években számtalan alkalommal hallhattuk már, hogy játékosokat, vagy akár játékvezetőket is megpróbálták megkenni. Emlékezetes a BBC és a BuzzFeed közös nyomozása, amikor feltárták, hogy a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett fogadási csalásokban. Ennek során például Novak Djokovic arról vallott, hogy egy 2007-es oroszországi tornán az ő szakmai stábját is megkeresték a végeredmény befolyásolásának szándékával.
Nem ez lehetett azonban az egyetlen alkalom, amikor Eto’o és Nkwain összejátszott: a Barcelona korábbi csatárát azzal is vádolják, hogy az első osztályba jutáshoz segítette Nkwain csapatát, a Victoria Unitedet. Egy tizenegy perces hangfelvételen vélhetően a páros erről egyeztetett. A beszélgetésben az is elhangzott, hogy „nagyon diszkréten” kell csinálni, nehogy valaki gyanút fogjon, Eto’o pedig utalást tett arra, hogy hármasban is le tudnának ülni az egyik játékvezetővel, hogy „elintézhessék ezt az egészet”.
A lap birtokába most olyan WhatsApp-üzenetek, e-mailek, levelek és hangüzenetek kerültek, amelyek egy korábbi Fecafoot-vezető szerint alátámasztják, hogy Eto’o és közeli segítői részt vettek mérkőzések manipulálásában, visszaéltek a hatalmukkal, fizikai fenyegetést alkalmaztak és másokat is erre biztattak, illetve hamis információkat terjesztettek Kamerunban. A dokumentumokat júliusban küldte el a FIFA etikai bizottságának Henry Njalla Quan Junior, a Fecafoot korábbi alelnöke, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) pedig vizsgálatot indított az ügyben.
A mérkőzés mindenesetre bohózatba illő jeleneteket vonultatott fel, a Njalla Quan Sports Academynek összesen öt piros lapot osztottak ki – hármat a játékosok, kettőt az edzők kaptak –, emellett a játékvezető két, igencsak véleményes büntetőt is megítélt a Kumba Citynek, az elsőt ráadásul újrarúgatta egy szabálytalanság miatt. A Kumba City végül 3–1-es összesítéssel jutott tovább a kameruni harmadosztály döntőjébe.
Bundabotrányok a nagyvilágban és Magyarországon
De hogy ne menjünk olyan messzire, a magyar labdarúgásban is akadt jó néhány gyanús eset. Elég csak Aczél Zoltánra és a magyar futballtörténelem egyik legsokkolóbb pillanatára gondolni, amikor 2011-ben a Videoton–Haladás kupamérkőzés után az edzőt a televízió és az egész stadion szeme láttára bilincselték meg a rendőrök. Róla később a bíróság megállapította, hogy pénzt ugyan nem kapott, de mivel látott és hallott dolgokat – amiket nem jelentett –, egy év felfüggesztettre ítélték és hosszú ideig nem dolgozhatott. A bundabotrányban érintett volt Aczél korábbi csapata, a REAC is. A történet tragédiával ért véget, az akkori klubigazgató nem tudta elviselni a szégyent, ami csapatával történt, ezért öngyilkosságba menekült.
Samuel Eto’o az afrikai labdarúgás élő legendája. Pályafutása során két Afrikai Nemzetek Kupáját nyert Kamerunnal, négyszer lett Afrika legjobb játékosa, többszörös Bajnokok Ligája győztes, a Barcelonával és az Internazionaléval pedig számos sikert ért el. Jelenleg a Kameruni Labdarúgó-szövetség (Fecafoot) elnöke, de 2021-es kinevezése óta már több botránya is volt.
2022 júniusában 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 1,7 millió dollár pénzbírságot szabtak ki rá, miután bűnösnek vallotta magát adócsalás miatt. Tavaly májusban pedig büszkén jelentette be, hogy az 1XBet online sportfogadási oldal nagykövete lett, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai kódexe megtiltja a tisztségviselőknek – így a kameruni szövetség elnökének is –, hogy közvetlenül vagy közvetve részt vegyenek bármilyen sportfogadáshoz köthető tevékenységben. A szabály megszegőit legfeljebb három éves eltiltással lehet büntetni, ez azonban nem történt meg. Ennek okáról a FIFA kitérő választ adott a The Athletic kérdésére.
Nyitóképünkön Samuel Eto’o, a Kameruni Labdarúgó-szövetség elnöke (balra) látható.Írta a HVG

A Sport: Az utóbbi évek egyik legnagyobb bundabotrányába keveredhetett a Barcelona legendája bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.