Sport: Elrajtolt a sztárok nélküli vb, ami sokak számára az utolsó szalmaszál

Mihók Attila és Cseh Sándor együttesének nem lesz könnyű dolga, hiszen a papírforma szerint a negyeddöntőben az olimpiai bajnok Egyesült Államok, vagy a címvédő és Eb-győztes Hollandiával csapattal találkozhat. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy vereség esetén elúszik az olimpia, az erőviszonyok erőviszonyok alapján ugyanis jó esély van arra, hogy a két elérhető kvóta közül legalább az egyik az 5-8. helyért zajló rájátszásban talál majd gazdára. Ugyancsak a papírforma diktálja, hogy a párizsi indulásért a magyaroknak várhatóan Olaszországot vagy Kanadát kell majd megelőzniük.
A végleges csapatnévsor január közepi bejelentésekor azonban Milák távolmaradása ellenére is bizakodónak tűnt a szakvezető: „Végignéztük-elemeztük a lehetőségeket, úgy gondolom, a mixed váltók kivételével mindenhol reális esélyünk van az olimpia részvételre, de bravúrral minden olyan távon sikerülhet, ahol rajthoz állunk”. (A fukuokai vb első három helyezettje mellett a két vb összevetésében a további 13 legjobb időt elérő váltó szerez automatikusan indulási jogot.)

Éremszerzésben most nem reménykedik a szövetségi kapitány, abban viszont igen, hogy aki Párizsban jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban – ez ugyanis Japánban csak néhányuknak sikerült. A magyarokkal legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy nem szereztek aranyat, arra pedig még nem volt példa, hogy érem nélkül zárjanak egy vb-t.Dohában a szinkronúszók és a műugrók is versenyeznek, előbbieknél magyar részről párosban a juniorkorú Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika igyekszik olimpiai kvótát szerezni, ami óriási bravúr lenne. Műugrásban három magyar versenyző indul. Egy és három méteren Mosena Estilla és Kun Patrícióa nem jutott döntőbe, előbbi a selejtezőben a 37., utóbbi pedig a 40. helyen végzett. A toronyugrásban induló Kovács Eszternek ez lesz az első felnőtt világbajnoksága, így a számára a tapasztalatszerzés lesz a cél.

Dohában a szinkronúszók és a műugrók is versenyeznek, előbbieknél magyar részről párosban a juniorkorú Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika igyekszik olimpiai kvótát szerezni, ami óriási bravúr lenne. Műugrásban három magyar versenyző indul. Egy és három méteren Mosena Estilla és Kun Patrícióa nem jutott döntőbe, előbbi a selejtezőben a 37., utóbbi pedig a 40. helyen végzett. A toronyugrásban induló Kovács Eszternek ez lesz az első felnőtt világbajnoksága, így a számára a tapasztalatszerzés lesz a cél.

A nyíltvízi úszóknál van esély dobogós eredményekre, hiszen Fukuokában Rasovszky Kristóf – akinek ezzel biztossá vált a részvétele Párizsban – és a váltó is második volt. Dohában a férfiaknál és a nőknél további 13-13 kvótát osztanak ki, amelyek közül az egyikre jó eséllyel pályázik Betlehem Dávid. Ő Japánban csak 16. lett a 10 kilométeres, olimpiai számban, de ezt leszámítva folyamatosan ott van az élmezőnyben. Az úszónak egyébként a medencében már megvan a szintideje 1500 méteren, így ez alapján is lehetne nevezni a nyíltvízi versenyekre. A nőknél Fábián Bettina és Szimcsák Mira küzd a kvótás helyekért.
Tavaly október közepén, amikor a nagyközönség számára is világossá vált, hogy az úszó nem edz megfelelően, a váltók kérdését is felvetette Sós Csaba szövetségi kapitány az egyik nyilatkozatában. Emlékeztetett, hogy a párizsi váltóversenyekre utoljára Dohában lehet majd kvótát szerezni, és kijelentette: lehetséges, hogy Milák egyéniben akár „közepes állapotban, formában is meg tudna nyerni egy olimpiát”, a váltók miatt azonban nem a „magánügye”, hogy milyen formában van.
A magyarok a csoportban Új-Zélanddal, Szingarpúrral és Ausztráliával játszanak majd, és Mihók Attila társ szövetségi kapitány szerint a negyeddöntőben keződik számukra a valódi verseny. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy az Eb és a vb közötti két-három hétben nem könnyű szinten tartani a csapatot. Amelyben ráadásul többen sérülésekkel is bajlódnak. Kiemelte még, hogy azt kell nagyon jól összerakniuk, hogy a szokatlan, hét-nyolc hétig tartó, az Eb-t is magában foglaló felkészülést hogyan zárják és fizikálisan, taktikailag és elsősorban mentálisan miként fognak ráhangolódni arra az egy vagy két nagyon-nagyon fontos mérkőzésre.

A férfi válogatott címvédőként – és olimpiai kvótásként – utazik a vb-re, ráadásul a játékosainak többsége pihenten érkezik majd, a január eleji, horvátországi Eb-n ugyanis fiatalabb játékosokat próbált ki Varga Zsolt szövetségi kapitány. Ők éltek is a lehetőséggel: a szerbeket is legyőzve végül a negyedik helyen zártak. A „nagy” csapatba közülük a rutinos sztárok mellé közülük Kovács Pétert, Tátrai Dávidot és Bányai Márkot válogatták be.Jelenleg 16 magyar úszónak van meg az olimpiai induláshoz szükséges A szintje, Dohában az év végén visszavonuló Kapás Boglárka és Holló Balázs reménykedhet abban, hogy szintén sikerül megúsznia.

Erről a kettősségről Varga azt nyilatkozta: nagyon más formában van az Eb-keret és a torna ideje alatt itthon készülő világbajnok játékosok csoportja. „Az Európa-bajnokságról hazatérő osztag tagjai meccsformában vannak, de a fizikális állapotuk elindult lefelé, ez természetes, vesztettek az állóképességükből, a fizikai erejükből. Velük bele kell állni abba a munkába, ami kiegyenlíti a különbséget. Akik itthon dolgoztak, azok pedig nyilván játékhiánnyal küzdenek, nekik még ki kell jönniük a fizikális munkából, meg kell szerezniük a mérkőzésekhez szükséges robbanékonyságot” – magyarázta, hozzátéve: integrálni kell a két részt, hogy a taktikai elemek közösen, jó kommunikációval tudjanak működni.
Varga Zsolt szövetségi kapitány a magyar vízilabda válogatottal a zágrábi Európa-bajnokságonÍrta a HVG

A Sport: Elrajtolt a sztárok nélküli vb, ami sokak számára az utolsó szalmaszál bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.